Alopecia areata betyder varierande fläckvis håravfall, från en liten kal fläck till större områden med lite eller inget hår. Det börjar i de flesta fall på skallen, men vilket hårbeväxt område som helst på kroppen, som skägget eller ögonbrynen kan drabbas.

Det finns idag ingen möjlighet att förutse vem som får alopeci. Sjukdomen uppstår lika ofta hos kvinnor som hos män och den kan starta vid vilken ålder som helst.

Alopeci är med andra ord en oförutsägbar sjukdom som för många kan bli svår att hantera.

Diagnosen baseras på de kala fläckarnas utseende och läge som är typiskt för sjukdomen. En disposition för att utveckla sjukdomen har man sett hos personer med atopisk dermatit, till exempel böjveckseksem. Även ett ärftligt inslag finns. Som regel kan symtomen finnas längre tillbaka i släkten. Orsaken till att håret faller av, är kroppens egen reaktion på aktiviteten i hårsäckarna. Som väl är behöver det inte vara en permanent skada. Hårsäckarna befinner sig i ett vilostadium. I de flesta fall är möjligheten till återväxt stor. En utlösande faktor bland andra, som sätter igång denna reaktion är stress. Ofta har personer som tappar håret varit med om någon omstörtande eller traumatisk händelse eller upplevt en lång pressande period. Även allvarligare infektioner kan vara en utlösande faktor.

Det är hudläkare som bäst kan ställa diagnos.

Något botemedel finns ej idag. Många erbjudanden finns om alternativa behandlingar. I det utsatta läge som det är att ha fått diagnosen alopeci, är det många som lyssnar till de som lovar att håret kommer tillbaka. Detta väcker förhoppningar och risken finns att kostsamma behandlingar provas utan resultat och besvikelse. Ta det lugnt! Många får håret tillbaka spontant.

Att ha en aktiv tarmflora är hälsosamt oavsett sjukdom. Eftersom autoimmuniteten härrör från tarmen visar det att tarmfloran har brister.

Källa: Alopeciförbundet Sverige.