Var lever du?

2

Frågan kanske verkar lite udda, som vad spelar det egentligen för roll? Det spelar roll. Jag pratar om var du befinner dig i ditt medvetande. Lever du i nuet, i det förflutna eller i framtiden?

Skillnaden är enorm och kommer att påverka hur du känner och upplever allting. Våra känslor är sammankopplade med var vi befinner oss, de påverkar hur vi uppfattar det liv som vi lever och oss själva. Jag hittade ett citat som beskriver det tydligt: “Om du är deprimerad lever du i det förflutna. Om du är orolig lever du i framtiden. Om du är tillfreds lever du i nuet.”

Så vad betyder det egentligen? Jag förstår att det är svårt för många att greppa hur man kan vara tillfreds i nuet. Saken är den att det kräver att du har arbetat igenom ditt förflutna och faktiskt även din framtid. Det behövs ett förlåtande av det förflutna, att du släpper taget och accepterar. Framtiden behöver bli lämnad och bli accepterad utifrån en känsla och ett medvetande om att vad som än kommer är okej och menat att vara, att du kommer att kunna hantera det i Nuet istället för mentalt och emotionellt i framtiden. En förståelse av dig själv och en utveckling av en djup förbindelse med din själ kommer att stötta och hjälpa dig på vägen att vara tillfreds mentalt , emotionellt och kroppsligen.

Hur känner du inför det? Är det någonting inom dig som triggas igång av de tankegångarna? Kommer det upp ilska? Rädlsa? Tvivel? Sorg? Eller är du helt på banan med det? Vi har oftast fastnat i det förflutna och motsätter oss all form av förlåtelse. Vi håller fast vid så mycket som tynger ner oss. För många är förlåtelse någonting som triggar igång på djupet inom oss .

Vi går omkring med en bild av oss själva som vi ser på och tror är sann även om varje stund är ny. Vi håller fast vid idéer och föreställningar som inte nödvändigtvis är våra till att börja med, de har troligen blivit påförda oss när vi växte upp. Eller så tar vi vad samhället säger till oss för sant och vi går omkring och lever ett liv där vi vill imponera och uppfylla någon annans åsikt om vad som är bra, vackert, accepterat, dåligt eller vad som helst som dyker upp inom dig. Det betyder att du inte lever i nuet utan lever i det förflutna och ser på livet med gamla glasögon. Du är inte i linje med ditt sanna jag.

Jag tror att förlåtelse är av allra största vikt när det kommer till att släppa det förflutna. Förlåtelse och accepterande går hand i hand här men det är inte samma sak som att du glömmer bort vad som hände eller ändrar dig och är okej med vad som skett. Det handlar om att acceptera att det hände och att du inte kan ändra på det. Energin av det är fast med dig så länge som du väljer att hålla fast vid den.

Att förlåta inkluderar även dig själv för vad du har sagt, gjort eller för allt som du lät bli att göra eller säga. Att förlåta dig själv innebär att älska dig själv och att du genom att förlåta dig själv accepterat att du gjorde vad du gjorde för att du just då var där du var och reagerade och agerade utifrån den person som du var vid det tillfället.

Väldigt ofta har vi uppfattningen om att förlåter vi inte den andre personen eller situationen så kommer den andre förr eller senare att be om ursäkt till oss. Någonstans inom oss hoppas vi att den andre känner, ser och förstår… ser vår smärta, vår ilska och vår sorg som är sammankopplad med oss och som upptar så mycket av vårt medvetande och sitter som värk och tyngd i kroppen… men många gånger så gör inte den andre personen det.

Du är den som lider dag efter dag, som bär den tunga bördan av gammal energi, inte den andre personen. Kanske kommer de aldrig någonsin att ångra vad de gjorde eller sade, de ser kanske inte ens något fel med deras handlande. De kan hinna gå bort och lämna den här jorden och du är fortfarande fast med bördan av att släpa omkring på känslorna, tankarna och allt som är involverat i det som hände.

I samma stund som du förlåter behöver du aldrig mer tala med personen igen. Du behöver aldrig återuppta kontakten eller ens berätta för personen att du har förlåtit. Du behöver inte ändra dig och tycka att allt är okej och det innebär inte heller att du glömmer bort vad som skett. Att släppa taget och förlåta är i allra högsta grad ett personlig val som påverkar dig. Att förlåta är att läka dig själv och att frigöra dig från den gamla energin som blir förändrad och kan släppas. Situationen har inte längre någon makt över dig – du har tagit tillbaka den.

Oron bor i framtiden. Den skakar om oss och får oss att tvivla på allting. Framtiden blir en mörk plats där vi inte är säkra på vad som kommer att ske, hur det kommer att ske, om det överhuvudtagt kommer att ske? Behovet av att kontrollera din framtid blir relevant för att kunna trycka undan rädslor och otäcka och jobbiga känslor och tankar. När vi lever i framtiden försöker vi ställa in och kontrollera hur allting kommer att utvecklas. Tillit och trygghet är inte närvarande och hopp och tilltro saknas också dät borta i framtiden.

När är framtiden egentligen? Nästa år, nästa vecka, imorgon, nästa minut? Du har ingen kontroll, kontroll existerar inte. Det är en illusion som vi krampaktigt håller fast vid när vi inte känner oss stöttade, otrygga, oälskade, oviktiga och saknar tillit. För att sluta leva i framtiden tror jag att du behöver lita på att din själ vet, att universum har dig i sin famn och att du är till fullo stöttad och älskad. Att allt är bra och precis som det är menat att vara. Lita på att du kommer att hantera vad som än kommer på din väg, att det är där för att din själ har valt att det ska vara så. Du kan inte förbereda dig för vartenda potentiellt scenario som kanske sker eftersom du inte har en aning om allt som kommer att spelas upp för dig på din väg.

När du lämnar ditt behov av att leva i framtiden och över att ha kontroll så kommer du att kunna vara i Nuet. Du kan se ljuset och kärleken som finns där och du kommer att kunna vara tillfreds. Mindfullness sker i nuet när du öppnar upp för din omgivning och du är ett med din kropp och ditt hjärta, när du lyssnar till din själs röst. Alla underbara saker som omger dig kommer att stå ut och bli synliga, alla välsignelser som du har i ditt liv finns där och du kan få en djupare kontakt med din själ när du lever i nuet. Du är vaken och medveten.

Det blir lättare att centrera dig inombords och vara i ett avslappnat mentalt tillstånd, vara grundad och öppen för ögonblicket där du befinner dig. Allt som är – är nu – den här stunden. Nuet är fridfullt, en lugn plats. I nuet ser vi tydligt och vi kan urskilja klart vad som finns där. Varje stund är ett val och vi väljer att göra det valet medvetet eller omedvetet. Kärlek och ljus finns i Nuet tillsammans med dig när du inte går omkring i gamla visioners dimmor eller springer runt i blindo i framtiden.

Jag tror att det för det mesta tar en hel del inre arbete och engagemang för att komma fram till att leva i nuet. Vi har alla saker som vi bär med oss från dåtiden och ofta har vi uppfostrats till att vara fokuserade på framtiden. Små steg är också steg så lite i taget tar vi oss dit. Vissa av oss tar jättekliv. Oavsett hur vi tar oss dit tror jag att det är där vi behöver leva. För att kunna leva fullt ut i nuet behöver du lämna dina gamla föreställningar bakom dig och öppna upp för en annorlunda väg. En väg som är för ditt högsta jags bästa och som får din själ att dansa. Låt dig ta steget fullt ut och omfamna Nuet.

Kärlek & Ljus, Namaste, Sara

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

 1. Therese Lundell den

  Hej!
  Tack för tanken om Hur lever du.
  Det sätter igång många tankar hos mej.

  Jag fundera på hur kommer man framåt.
  När jag är här och nu hur kommer jag framåt. I mina framtids drömmar.

  Mvh Therese

  • dansairegnet den

   Hej Therese!
   Tack snälla för återkopplingen och vad roligt att höra att det satte igång något inom dig.
   Att komma framåt har för mig varit ett val och det kan vara allt från små steg till jättekliv. Ibland ser vi inte hur långt vi har kommit för vi har en bild av hur vi tycker att det ska se ut och vara då. Du har rätt, det är lättare att komma framåt i Nuet, medvetenheten blir klarare och tydligare.
   Jag önskar dig kärlek och ljus i processen. Stor Kram! Sara

Lämna en tanke