Att finna vägen till mer energi och ro.

2

Att vara ensamstående mamma till två barn varav ett med npf-diagnoser (högfungerande autism och adhd) tar ut sin rätt energimässigt. Bara att hantera vår vardag tar enormt på krafterna då den är med extra allt. Lägg till flera andra saker som suger energi på olika sätt i livet och kvar finns ingenting alls att hämta kraft ifrån. Eller så var det tidigare för mig.

Vi har alla olika sorters livspussel. Vissa har tusentals bitar medans andra bara har några få. Det spelar ingen roll, vad som är viktigt är hur vi mår och hur vi hanterar att lägga vårt pussel. Ibland passar inte bitarna alls och vi får börja lägga det igen eller slänga bort det gamla och börja på ett nytt. Oavsett så behöver vi orka med och det är underbart och fantastiskt om vi kan känna glädje, kärlek, få energi och behålla en nyfikenhet på livet samtidigt!

Jag har bränt ut mig några gånger. En kombination av hårt tryck både arbetsmässigt och hemma. En kombination av att jag kämpar och strider tills jag stupar, vill hjälpa till överallt och jag har svårt för orättvisor. Av att göra det mesta på egen hand och samtidigt inte alls ge mig själv vad jag behöver för att orka med och för att kunna hantera allting. Jag har låtit andra trampa på mig för jag inte ansåg mig själv värdig och jag älskade inte mig själv speciellt mycket.

Sista gången var en vändpunkt, jag sökte mig tillbaka till ett tänk som jag haft tidigare. Vad jag ville var att MÅ BRA. Att känna lycka igen, ha ork och få energin att räcka till. Jag ville ha kontakt med mitt inre, kunna skratta och finna en djupare mening med livet. Jag ville leva! Egentligen ville jag finna min väg i livet men det kom senare i min personliga utveckling.

Förutom utbrändheten behövde jag se över hur jag levde och hur jag hanterade det som skedde i mitt liv i övrigt; exempelvis olika relationer, situationer relaterade till npf-diagnoserna, skolkonflikter, arbete, ideal och förväntningar och hur jag behandlade mig själv och min kropp.

För ca 30 år sedan utbildade jag mig inom meditation tillsammans med min pappa. Jag var i mina sena tonår och vi reste runt i Sverige och i Europa, höll kurser och utbildningar. Det var en fantastik tid! Både prövande och utmanande fast också så otroligt roligt och inspirerande. Av olika anledningar delade vi på oss och våra liv. Vad som följt med mig är min spiritualitet som jag föddes med och ett medvetande om meditationens kraft. Vilket otroligt verktyg det är oavsett om jag vill lugna mig, få energi, göra en själslig djupdykning eller bara finna Nuet. Jag hade glömt att ge mig detta i den verklighet som jag hade skapat åt mig själv.

Det finns nog ingen väg som är likadan för alla, vi får hitta och ta till oss det som fungerar för just oss. Det som får leendet att hitta tillbaka till läpparna och orken att komma tillbaka. Att börja någonstans är det som är viktigt, små steg åt ett håll som kan ge kraften tillbaka och sedan bibehålla den.

För mig blev det olika saker som hjälpte mig att komma tillbaka och sedan en förstärkning och en utveckling av dem som gör att jag idag hanterar mitt liv och det som sker på ett annorlunda sätt än vad jag gjorde tidigare. Jag tror på ett sammanhang av Mind- Body-Soul. Utifrån det så har jag tillämpat olika metoder för att finna en inre ro och för att kunna hantera situationer som tidigare gav enormt mycket stress och oro.

Jag vill ha en kropp som mår bra, ett sinne som är lugnt och följa min själs röst. Genom att ändra mitt sätt att tänka, mitt mindset har jag en annan bild av livet och nya perspektiv på allting. Jag har arbetat intensivt med mig själv för att förstå varför jag kände och tänkte som jag gjorde och för att se vilka mönster som jag följde. Därmed kunde jag släppa det som inte längre var bra för mig, förlåta, förstå och omfamna. Även upptäcka mina styrkor och utforska mina gåvor, kärleken i livet och glädjen som finns i den! Jag lärde mig att vara mer närvarande och i Nuet. Min kropp blev inte bara en förvaring för min själ, jag började lyssna till den och följa dess behov. Istället för att överleva eller bara existera så kom livsgnistan tillbaka! Livet blev verkligt och jag tog tillbaka det.

Meditation i varierande former blev en stor del av mitt liv och jag tog upp olika varianter av yoga. Andningsövningar som exempelvis hjälper mig att landa, släppa oro eller fokusera kan jag använda mig av när det behövs. Jag drog mig undan till stor del för att få ro att processa allt omvälvande som jag ville och gick igenom. Jag började äta annorlunda, spendera mycket tid ute i naturen och i tystnad och förändrade mitt liv bit för bit med ett nytt sätt att se på mig själv och på Livet.

Saken är den att det behöver inte ta upp så mycket av din tid. Jag förstår om man känner sig överhopad, stressad, pressad och helt slut och bara känner att ”när i hela världen ska jag hinna med eller finna en gnutta ork till det här?!”. Det blir bara ytterligare en sak som man ska prestera eller lägga till i det redan överfulla schemat där kraften och lusten till något kanske inte längre finns. Grejen är att när man kommer på att det inte tar lång tid att göra en andningsövning och att du kan göra den precis överallt och närsomhelst så förändras läget. Samma sak med meditation som inte behöver vara liggandes på golvet eller sittandes på en meditationskudde i en evighet.

Det handlar mer om att få in det i livet i bitar utan press och det finns ingen prestation överhuvudtaget. Släpp taget om kontroll eller att det ska vara på ett visst sätt och bara gör. Du är du. Du gör så gott du kan utifrån de förutsättningar som du har. Allt som behövs är viljan att förändra.

Viljan att förändra och längtan efter att må bättre kan försätta berg, ett andetag efter det andra. Din väg ligger framför dig oavsett om det handlar om att orka med vardagen, hantera utbrott, hantera stresspåslag, finna styrka att kämpa för ditt barn, komma ihåg att andas eller lära dig älska dig själv.

Idag möter jag en hel del saker som är tunga och svåra och jag kämpar fortfarande på olika håll. Skillnaden är att jag orkar med på ett sätt som jag tidigare inte gjorde. Jag ser på andra med nya ögon och på mig själv med. Visst händer det att jag blir trött och upprörd, även jag har dagar då jag känner mig sårbar men jag kan idag återhämta mig och ge mig själv vad jag behöver för att komma tillbaka och inte fastna i den negativa spiralen som suger livskraften ur mig. När jag är mitt i de tunga tankarna eller känslorna så tar jag mig tid att få distans och se efter vad som verkligen triggar. En stund av meditation eller energiarbete gör otrolig skillnad! Jag kan motivera mig själv att ta mig ann det som är framför mig med ny energi eller bara släppa det efter att ha observerat det.

Livet kan förändras till det bättre! När du inser och verkligen känner att du är värd det, att du är värd att må bra och att älskas så har du tagit första steget till att finna din väg till mer glädje, mindre stress och mer energi.

Det som började som en förändring för att komma igenom en svår situation utvecklades för min del till ett sätt att leva. Jag fortsatte att arbeta intensivt med mig själv på olika plan, tog mig ann mina spirituella gåvor som jag föddes med och jag har utbildat mig vidare inom healing, energiarbete och intuitiv coaching. Nästa steg som jag har påbörjat är att dela med mig, hjälpa och stötta andra på deras väg. Jag har funnit min egen väg till ro och till mer energi och jag är så oerhört glad och tacksam över detta! Livet är spännande!

Namaste, Sara

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

  1. Pernilla den

    Fint skrivet 🌺

    • dansairegnet den

      Tack snälla! Kram Sara

Lämna en tanke