Rockar du sockorna?

0

I will rock those socks! Yes I will! Jag vet att det började med att uppmärksamma Downs Syndrom. En superbra och jättefin idé som på ett enkelt och roligt sätt visade att olika är bra. Sockorna symboliserar kromosomer och de med Downs Syndrom har 3st (1 extra) just på nummer 21. Så den 21/3 rockar vi sockorna för att ge stöd åt dem som är olika.

För mig var det en självklarhet att sätta på mig olika sockor den dagen precis som idag. Dels för att jag stödjer de med Downs Syndrom och deras anhöriga men också för att jag har ett barn med funktionsnedsättning och ett barn med alopecia. Vi är olika och vi är BRA. Alla har rätt att få finnas till och att få utvecklas utifrån sina egna unika förutsättningar.

På Facebook kunde jag läsa för ett par år sedan, ja även förra året, om hur personer kommenterade nedsättande om Rocka Sockorna. Att det svämmade över av strumpor, att man istället visade på att lika är bra eller bara småhånade hela grejen. Varför? Ja det kan man verkligen undra. Jag blev triggad och kommenterade ett par stycken inlägg. Kanske var det onödigt men för mig, att se och läsa de här inläggen som var skrivna av personer i samhället som jag anser verkligen borde omfamna olikheterna, var det provocerande. Så meningslöst och inskränkt att sätta sig över en sådan här sak. Att vilja ge intrycket av att man är bättre och inte är berörd personligen på något sätt. Det är ju just därför det finns!!

Olika…. vi är ju ta mig tusan alla olika! Jag är jag och du är du. Vi har starka sidor och svaga sidor. Sätt som vi behöver arbeta med och andra som vi gärna får dela med andra. Det är så enkelt. Egentligen. Vi föds olika. På alla sätt möjliga. Punkt. Ändå så är det så svårt och så läskigt för oss att omfamna denna enkla slutsats och sanning. Vissa vill utåt sett vara politiskt korrekta och hålla med om allas lika värde men hyser egentligen andra känslor och tankar kring det. Andra vägrar öppet att acceptera dem som är annorlunda än dem själva oavsett om det gäller kön, färg, form, handikapp, lön, geografi, jobb, religion, mössa…….

Vi är många som vill att våra barn ska växa upp med en öppen och varm inställning till andra. Med en nyfikenhet på livet och på alla skillnader och likheter som faktiskt finns på jorden och mitt ibland oss. Tänkt att en sådan fin kampanj som Rocka Sockorna kan trigga personer att kalla det för ett jippo. Ja det är det kanske i vissas ögon men då är det i alla fall ett fantastiskt och glädjefyllt jippo! Vi har tagit till oss Halloween,Valentine’s Day och Black Friday. Är inte de jippon om något?! Ändå så dyker vi ner i det och köper än det ena än det andra, det visas reklam på tv och affärerna styrs ut. Allt för att sälja och det tycker många om. Men att sätta på sig olikfärgade strumpor för att visa allas rätt att finnas till och att få vara sig själv – DET är tramsigt!!

Trångsynta och nedvärderande personer och attityder kommer kanske alltid att existera men vi kan ju försöka att sprida lite ljus och kärlek istället. Göra livet färggladare och lättare för fler. Det är upp till var och en vad man vill leva i för värld. Förändringen startar med oss själva, med dig och med mig. Vem vill du vara?

Kram och Namaste, Sara

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke